TÜM Eczacı ve İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eazacı Nurten Saydan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde yaptığı açıklamada, "Türkiye'de kadınların yarısı şiddet mağduru. Kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet insan hakları ihlalidir" dedi.

Dünya Kadınlar Günü'nün, insan hakları temelinde, kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrıldığını belirten Nurten Saydan yaptığı basın açıklamasında, 8 Mart'ı kutlama havasında geçiremediklerini belirtti. Saydan, "Çünkü tüm dünyada ezilen, şiddete uğrayan kadınlar, bizleri derinden etkiliyor ve isyan ettiriyor. Her geçen yıl kadına karşı evde, iş yerinde, okulda, sokakta şiddetin artarak devam etmesi, kabul edilebilir bir durum değildir. Bugün dünyada kadınların yüzde 36'sı, Avrupa'da yüzde 25'i,Türkiye'de ise kadınların yarısı yani yaklaşık olarak 20 milyonu şiddete uğruyor. Türkiye'de 2008'de 80 kadın öldürülürken, bu rakam, 2014'de 294'e yükselmiştir. Sadece 2015 Ocak ayında 25 kadın öldürülmüştür" dedi.

Dünyanın birçok ülkesinde ve Türkiye'de kadınların değişik biçimlerde şiddete uğradığına dikat çeken Saydan, "Özellikle meslek mensubu ve sağlık personeli kadınlar bu olumsuzluktan en çok etkilenen kesim olmaktadır. Kadınların eğitimden yoksun bırakılarak eve mahkum edildiği, ekonomik faaliyetinin yasal ve geleneksel birçok engelle kısıtlandığı, çalışma yaşamında bin bir haksızlık ve ayrımcılıkla karşılaştığı, toplumun en fakir kısmını oluşturduğu ve kendi kaderine terk edildiği koşullarda, şiddetin ilk hedefi de doğal olarak en korumasız ve zayıf kesimi biz kadınlarız" diye konuştu.

Bugün dünya üzerinde yaşayan kadınların yarısıNIN eşlerinden şiddet gördüğünü belirten Saydan, "Namus, töre cinayetleri, koca-baba dayakları, işkence medyada magazinleştirilerek sunuluyor. Şiddete uğrayan kadının ne yaptığı, ne söylediği ya da nasıl giyindiği sorgulanıyor. Fiziksel, sözel ve cinsel şiddete uğrayan kadınların bunu hakedip etmediği tartışılıyor; kurbanlar suçlanıyor, suçlular 'mağdur' ilan ediliyor. Kadına yönelik şiddet, kadınların ve kız çocuklarının ,insan hakları ihlalidir. Maddi ve manevi bütünlük hakkı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, ifade özgürlüğü, eğitim hakkı ve çalışma hakkı gibi birçok hak ihlalini de içine almaktadır" dedi.

KADIN CİNAYETLERİ SON 7 YILDA YÜZDE 1400 ARTTI

Son 7 yılda kadın cinayetlerinin yüzde 1400 arttığına dikkat çeken Nurten Saydan, "Sesimizi duyurmak için ülkede her gün artan kadın cinayetlerini, kadına şiddeti engellemek, bu konuda farkındalık yaratmak için bir şeyler yapmak ve çabalamaktan başka çaremiz yok. Artık bu şiddet olaylarının altında yatan sebepleri bir an önce aklın ve bilimin ışığında tartışmaya başlamalı, geçici çözümler yerine sorunu kökten çözecek, uygulamalar hayata geçmeli. Bunların başında da eğitim ve hukuk gelmelidir. Geldiğimiz bugünkü koşullarda kadınların sosyal hak ve özgürlüklerini kazanarak, tacize şiddete maruz kalmadan insanca yaşamaları en büyük temennimiz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

 

Kaynak: dha