Çocuk gelişiminde oyunun önemi
Her şey yaşantılar yoluyla öğrenilir.Oyunda öğrendiğini yaşantısına aktarabilirsek öğrenme kalıcı olur.Kardanadamı resimlerde gören çocuğun taki kardanadam yapana kadarki kardanadam algısı farklıdır.
Dil gelişimi için;çocuğun oyun esnasında çıkardığı sesler anlamsızda olsa taklit edilebilir.Sonrada çocuk sizin oyun arkadaşınız olduğuna inanırsa bu seferde sizin çıkardığınız anlamlı sesleri taklit edecek ve dil gelişimi desteklenmiş olacaktır.Mesela,hooo gibi anlamsız bir sesi,biz hıı,hımm,haaa şekline dönüştürebiliriz.
Kavramları oyun yoluyla öğretebiliriz(renk,sayı,şekil).Mesela “bir kırmızı sarı üçgen,iki sarı top,üç yeşil eldiven...
”Bunun aksine, tamamen rengi öğretip,sonra şekile,sonra sayıya geçebiliriz.
Bu durum çocuğun gelişimine göre ayarlanmalı.
Zihinsel gelişim için: olay sıralama,mesela resim kartlarında okula giden çocuk,pijamalarını giyen çocuk,dişini fırçalayan,kahvaltı yapan çocuk…”gibi.Gördüklerini öncelik sırasına göre sıralamasını veya anlatmasını isteyebiliriz.
Psikomotor alan da yer alan ince motor gelişimi için ipe, geniş delikleri olan boncuklar dizdirebilir veya makasla bişeyler kesmesini isteyebiliriz.Kaba motor için merdiven inip çıkma,zıplama.koşma oyunları tertipleyebiliriz.
Dikkat ve bellek gelişimi için, masa üzerine koyduğumuz en az 5 eşyadan tek tek birini azaltarak hangisinin gittiğini sorabilir veya evimizin yakınında olan yerleri (market, eczane) bilme oyunu oynayabiliriz.
Yine dil gelişimi için, hikâye tamamlama, gördüğünü anlattırma, günün belirli saatlerinde ne yapıldığını ve başka neler yapılabileceğini sorabiliriz.
Oyunda çocukkendini ifade etmek,karşısındakini dinleyip anlamak zorundadır.
Çocuğun oyunda soru sormasına,cevap vermesine,tahminde bulunmasına,araç gereçlerin adlarını ve işlevlerini sorup öğrenmesine imkan verecek şekilde oyunu yapılandırabiliriz.
SEVGİ VE MUHABBETLERİMLE,
AYŞE ARSLAN BAY