Çocukla olumlu iletişim nasıl kurabiliriz ?



Burada önemli olan, bizim olaya ne kadar dâhil olduğumuzdur. Biz onun bu çabalarına baştan beri destek verirsek hem olumlu iletişim kurmuş, hemde işini kolaylaştırmış oluruz. Yani,” kapağını çevir, elini kutunun içine daldır veya kutuyu ters çevir…”şeklinde. Bunun gibi her işte, baştan sona onunla olduğumuzu hissettirirsek, çocukla olumlu iletişimler kurabiliriz. İletişim için herhangi bir etkinliğe gerek yoktur. Bakışlarımızla da iletişim kurabiliriz. Önemli olan iletişimde, vermek istediğimizin doğru anlaşılmasıdır.

Bazen çocuk derdini ağlayarak, bağırarak, kendini yerden yere vurarak anlatır. Çünkü iletişim kurmayı daha öğrenmemiştir veya iletişim kurma yolunu böyle bulmuştur. Anne veya baba çocuğun isteklerine duyarlı değildir. Çocuk bunu bilir ve iletişime geçmesi için en kötü yolu tercih eder. Çocuk derdini ağlayarak anlatıyorsa, bize başka türlü ulaşamadığındandır.

Çocuğumuzu tanımaya çalışalım. Bunun yolu da onu dinlemektir. Dinliyormuş gibi yapmak değil. Çocuğun her istediğine “hayır, olmaz” diyerek yanıt vermeyelim. Sürekli olumsuzlukla karşılanan çocuğun hayatı çekilmez olur. Bazen sırf onun mutlu olacağını bildiğimizden, onaylamadığımız şeylere “tamam” diyebilmeliyiz. Çocuk esnekliği hissederse, rahat olur. Rahat olması hata yapmasına gerek bırakmaz. Onu dinleyen, onu anlayabilecek, hemen yargılamayan bir aile, çocuğun kişiliğinin güçlü, karakterinin düzgün olmasına sebep olabilir.

AYŞE ARSLAN BAY