Çocukta sabır
Çocuk genelde mızmızdır, sabırsızdır, meraklıdır. Çocuğun bizi üzen, kızdıran davranışı karşısında “aman sussun da ne isterse yapayım” dersek inatçı, sabırsız davranışını ödüllendirmiş oluruz, ayrıca, onda sabırsızlık, şikâyet eden, hoşnut olmayan bir davranış kalıbı geliştirebiliriz. Çocuğu önemsemek, onu dinlemek başka. Bunu zaten makul çerçevede hep yapmalıyız. Onu desteklemek, dinlemek, hak vermek her şeye “evet” demek değil tabi.
Çocuk bir şeyin olmasını arzu etti mi onun çabucak olmasını ister. Beklemez, sabretmez. Mesela; Sabrı öğretmek için “bekle, sabret” yerine bu öğretiyi eğlenceli hale dönüştürebiliriz.”İstediğin kurabiyeyi yapmam için, saate bak, şuradan şuraya gelmesini bekle.” Veya” çizgi filmi seyretmek için abinin okuldan gelmesini beklemelisin” gibi.
Çocuk’un sabrı öğrenmesinde aile çok önemlidir. Sürekli şikâyet eden, öfkesini kontrol edemeyen anne babadan çocuk sabrı öğrenemez. Anne baba sabır gösterdiği durumları çocuğun yanında dile getirmeli. Mesela,”sen küçükken çok ağlıyordun, gece hiç uyumuyordun, ama ben hiç sana kızmadım, sabrettim. Çünkü konuşamadığın için isteklerini böyle anlatmaya çalışıyordun.
Büyümeni, stediklerini ağlamadan anlatacağın günü sabırla bekledim. Eğer sabretmeseydim sana çok kızardım, seninle ilgilenmezdim”.Çocuğun bu konu üzerinde düşünmesini, sabretmemenin ne gibi sonuçlar doğuracağını düşünmesini sağlamak davranışın ne denli önemli olduğunu anlaması açısından çok önemli olabilir.
Çocuğa bu davranış birçok şekilde mesela, “ödül” yoluyla, “zaman” kavramı da içinde olarak öğretilebilir.”Yemeğini yersen akşama babaannene gideriz, ödevini yaparsan yarın seni parka çıkarırım”.
Olumlu ceza yoluyla,”çizgi film seyretmek için abinin eve gelmesini beklemezsen, sonrasında abinle de oynayamazsın”.
Çocuğun, çocuksu olduğu kadar olgun bir yanı da vardır. Çocuğumuzu sabrettiği durumlarla ilgili takdir edersek onu onurlandırmış oluruz, oda yaptığı onur verici davranışı tekrar eder.
Çocuklarımız için her şey güzel olsun, onsuz Saygı Ve Selamlar.
AYŞE BAY