Dikkat eksikliği olan çocuklarımız


Dikkat eksikliği, dikkatin kısa süreli olması yani, uzun süre herhangi bir şeye odaklanamama, çabuk dağılma, zihni toparlayamamadır.

Araştırmalar, DEHB’nin, zekâ ölçeğindeki yerini normalin biraz altında göstermiştir. Yani, zekâ puanlamasından çıkan sonuca göre, sözel zekâlarının ve görsel algılamalarının zayıf olduğu tespit edilmiştir. Akademik alanda, Ayrıca Öğrenme güçlüğü yaşarlar, sınıf tekrarı, notlarının kötü olması, akıl yürütmekte zorlanma gözlenebilir.

Çocuklarımızda DEHB’nin varlığı varsa hangi düzeyde olduğu çeşitli testlerle ölçülebilmektedir. WISC-R,CADÖ, GESTALT v.b Çocuklarda dikkat eksikliği eğitim ortamında veya testlerle daha net anlaşılır.Bu durum sokakta arkadaşıyla oynadığı oyundan veya evde kendi başınayken yaptıklarından belli olmayabilir. Sabırsız oluşları aslında dikkat çekici bir durum olabilir, anne baba için. En belirgin özellikleri sabırsız oluşlarıdır.

DEHB’ li çocukların başarısı için dikkat dağıtıcı her ne var ise ortamdan uzak tutmak gerek. Mesela, önüne koyulan boyama sayfasını boyamasını istiyorsak, masada sadece boya ve boyama sayfası olmalı. Başka nesneler onun dikkatini dağıtır, istenen işe odaklanamaz.

Anne babalar, çocuklarında bu tür sıkıntı olduğunu bilirse; Yapmasını istediği işleri, bir sıraya koymalı ve zaman vermeli. Yapabileceği kolaylıktaki sorumluluğu için çocukla bir program yapmalı ve takipçisi olmalı.

DEHB li çocuklar uyaranlara oldukça fazla açıktırlar ve bundan dolayı gerginlik yaşayabilirler. Her şey ilgilerini çeker, merak ederler, ulaşmaya çalışırlar. Normal dikkat dağılımlı bir bireyden daha fazla görür, işitir, koklar… Bu kadar çok uyarılmak dolayısıyla onu gergin, stresli yapar.

Bu durum, hiperaktifliği de beraberinde getirir. Çocuğun gergin ve stresli hali davranışlarına da yansır. Kıpır kıpır olurlar. Yerlerinde duramazlar. Verilen görevle pek ilgilenmezler. Onu uyaran diğer uyaranlarla ilgilenirler.

Bilinçli anne babalar, çocuğun yaşına göre dikkat sürelerini ölçebilirler. Mesela, çocuk bir yaşında ise dikkat süresi 3-5 dakik, İki yaşında 5-7,üç yaşında 7-9,beş, altı yaşında 15-20 dakikalık dikkat süresi için yapılan ölçüm normaldir.

Çocuklarımız için sorun olan, onları yoran, başarısızlığa sürükleyen bu durumun çaresi var elbet. Bu alanda eğitim veren kurumlar var. Anne babanın bilinçlenmesi de sıkıntıyı ortadan kaldırabilir. En son olarak ilaçla yapılacak tedavi yollarına başvurmalı. Erken dönemde yapılacak müdahale ilerde bu durumun tamamen ortadan kalkmasına sebep olacaktır.