Dikkat eksikliği ve hiperaktivite
İçi içine sığmaz, odaklanamaz. Bu durum onları iyice yorar ve kaçınılmaz olarak her şeyden vazgeçerler. Yalnız ilgilerini çeken şeylerle ilgilenirler. İstemediği takdirde kim ne yaparsa yapsın ilgilenmezler.
Uzun süre sabit oturamazlar. Koltuk tepelerinden inmezler veya yerde sırt üstü yüz üstü rahat durmaksızın hareket halindedirler.Kendilerine verilen görevi hiçbir zaman tamamlayamazlar. Sorumluluğunda olan bir şeyin bilincinde değildir. Yani sorumluluk verilirse takip etmek gerekir.
Dağınıklıktan dolayı unutkanlık yaşarlar ve onlara emanet ettiğiniz bir şeyi kaybedebilirler. Sorulan soru tamamlanmadan cevap vermek için atılırlar. Herkesin sözünü kesip kendi konuştuğunun duyulmasını isterler.
Uzmanlara göre, DEHB den bahsedebilmemiz için, belirtilerin yedi yaşından önce başlamış olması gerektiğidir. Daha öncesinde tanı koymanın doğru olmadığını çünkü çocuğun hareketli oluşu onun doğası gereğidir ve davranışlarında değişiklik olabilir. Aile çocuğunun hareketli halinden ve dikkatini toparlayamamasından şikâyetçi ise çocuk psikologuna gidip psikometrik testler yaptırmalıdır.
Anne babalardan böyle çocukları olanları için yapması gerekenler şunlar olabilir;verdiğimiz yönergelerin kısa,net ve anlaşılır olması, Yönergeyi uzaktan uzağa değil yanına gidip göz teması kurarak ve birkaç kez tekrarlayarak vermeliÇocuğu başkalarının yanında dikkatsizliğinden dolayı eleştirmemeli Verdiğiniz görevi başarıyla tamamlaması için destek olmalı ki özgüveni gelsin.
Kısa ödevler vermeli ve küçük ödüller vermeli Çocuğun her hareketini sorunmuş gibi düşünmemeli, zaten çocukluktan kaynaklanan hareketlilik ile karıştırmamalı Çocuğun yaşadığı bu durumu felaket addetmemeli tedaviye başvurmalı.
Az bir emek harcayacağı işlerde daha başarılı olurlar. Onun için fazla mükemmeliyetçi olmamalı Eğer çocuk anne babanın ondan beklentisinin çok olduğunu hissederse depresyona bile girebilir.Birde “istese çok iyi yapabilir” sözü dikkat eksikliği ve hiperaktivitesi olan çocuklar için çok söylenir.
Uzmanlara göre; Bu çocukların harcadıkları zihinsel enerji, normal çocukların aynı iş için harcadıkları enerjinin 4-5 katı yönünde olduğudur. Yani dikkat eksikliği ve hiperaktivitesi olan çocuk ve ergenlerin hayatı normal çocukların hayatından daha zor geçer .Aileler bu durumun çaresi olduğunu bilmeliler ve tedavi için çocuk ve ergen psikiyatrisine gitmeliler.
AYŞE BAY