Ergenlik sorunları



Kızların ve erkeklerin Ergenliğe girişte yaşadıkları çatışmaları farklıdır. Kızlar erkeklerden daha önce bu döneme girerler. Bu durum kızlarda biraz utanılacak bir durumdur ve içe kapanırlar. Kızlar daha çok bu olayı saklarlar. Erkekler ise Ergenliğe kızlara nazaran geç girer ve bu durumu neredeyse baş tacı ederler, dışa dönük, sosyal olurlar. Eğer bir erkek bu döneme yaşıtlarından daha geç girerse bunu sorun edebilir, çekingen davranabilir. Arkadaşları tarafından dışlanmaktan korkarlar.

Bu dönemde duygular daha yoğun yaşanır. Kararlar sık değişebilir. Bu günkü ruh haliyle yarınki ruh hali değişkendir. Daha fazla yalnız kalmayı tercih edebilirler. Karşı cinse duyulan ilgi farklılaşır. Çevreye, uzak yakın herkesle ilgili düşüncesinde değişiklik olur.
Bazen ergenin yaşadıkları onun üstesinden gelemeyeceği boyutta olur ve aile desteği göremiyorsa ruhsal bunalımlar yaşar. İntihar girişimleri, kötü arkadaş seçimi ve madde bağımlılığı bu dönemde başlar.

Çocuğuna değer veren, onu dinleyen ve ergenlik döneminin sıkıntılarını bilen bir ailede ergen kriz yaşanmaz. Ebeveyn çocuğu ile ilişkisini hiçbir zaman kesmemeli. Bebeklikten itibaren çocuğu ile iyi ilişkiler içinde olabilmeli.

Çocuğundan haberdar olan ebeveyn çocuğun yaşadığı her dönemdeki ihtiyaçlarını bilir, ona göre davranır. Yani dönem dönem yaşanan sendromları, öğrenme için gereken kritik dönemleri ve yine öğrenme için çocuğun hazır bulunuşluk anını, ergenlik dönemi yaşanabilecek sıkıntıları v.s bilmek bir ebeveyn için çocuğu ile yaşayacağı sıkıntısız günleri beraberinde getirir elbet.

Ailedeki sıkıntılar, problemler ergeni de içine katarak tartışılmalı, ergenin fikri sorulmalı, önerileri dikkate alınmalı. Nasihat o dönem çocukların hiç önem vermediği hatta sıkıldığı bir durumdur.Nasihat yerine onu dinleyebilir,önerisine başvurabilir,,problem durumun çözümü konusunda ona sorumluluk verebiliriz.

AYŞE BAY