Öğrenme güçlüğünde etkili yöntemler
1-Doğrudan Öğretim
2-Bilişsel Öğretim stratejileri.
Doğrudan Öğretim de; Öğretilecek her şey küçük basamaklara ayrılarak sunulur. Sıklıkla kontrol (denemeler) edilir. Sorumluluğun tamamı öğretendedir. Örneğin, çocuğumuza yürümeyi öğretirken emekleme, kendi başına oturduğu yerden tutunarak kalkma, ayakta durma, destekle yürüme, desteksiz yürüme davranışı edinmesi beklenir, direk yürümesi istenemez.
Bilişsel Öğretim Stratejileri; Okuduğunu anlama, matematikte problem çözme gibi zor ve karmaşık durumları içeren süreçlerde destekleyici, kolaylaştırıcı yollar sunma. Yine öğretenin yardımıyla kolaylaştırıcılar, çocuğun var olan bilgi ve becerisinden yola çıkarak öğretilmek istenen öğretilir.
Örneğin, bir elimizdeki parmak sayısını öğretmek istiyorsak, oyuncak bebeğinin parmakları saydırılabilir. Okuma yazmada, buğulanmış cama harfler yazdırılabilir veya büyük kartlara yazılan sesler odasının kapısına, buzdolabının kapısına asılabilir. Oyun hamuru, fasulye gibi araçlarla öğretilmek istenen ses yazdırılabilir.
Öğreten burada model olmalı, ipuçları vermeli, yüksek sesle destekleyicileri öğretimde kullanmalı. Öğrenmede güçlük yaşayan çocukların ilerlemelerinde sabır gerekir. Çünkü süreç biraz uzayabilir. İlerlemeleri oldukça yavaştır. Performansları tutarlılık göstermeyebilir. Güçlüklerinden dolayı anlamada da zorluk yaşarlar ve yavaş çalışırlar.
Aile bilgilendirilmeli ki çocukları ile ilgili kaygıları azalsın ve de onlara yardımcı olabilsinler. Mesela çocuk, okuduğunu anlamakta zorlanıyorsa, gerektiğinde kendileri okuyup çocuğun anlamasını kolaylaştırabilir.
Televizyon seyrederken kendisine çağırıldığını duymayan çocukla nasıl iletişim kurabileceğini bilmeyen anne babalara konuşma sırasında göz kontağı kurmaları öğretilebilir.
Hayatı paylaşmak için engel yoktur, asıl engel beyinlerdedir.
Hürmetler,
AYŞE BAY