Polis, ikramiye davasını kazandı
30 yıldan fazla çalıştığı halde, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmeden önce Emekli Sandığı Kanununda yer alan sınır nedeniyle 30 yıl üzerinden ikramiye ödenen emekliler tarafından açılan davalar birbir kazanılıyor. Anayasa Mahkemesi, Emekli Sandığı Kanunu'nun emekli ikramiyesi ödenecek süreyi 30 yılla sınırlandırmasına dair hükmünü 07.01.2015 tarihinde iptal etmişti.
Bu tarihten sonra 30 yılın üzerinde hizmeti bulunan emeklilerden SGK'ya başvurmaya, 'ret' cevabı alanlar mahkemeye koşmaya başladı. Emekli Polis Giray,7 Ocak 2015 tarihli Anayasa Mahkemesi kararının ardından 8 yıl 5 aylık hizmet süresinin ikramiye karşılığının ödenmesi talebiyle Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurdu. SGK ise talebi, “Anayasa Mahkemesi kararı geçmişe yürütülemez” gerekçesiyle reddetti.
Giray Yıldız ise kararın ardından Ankara 16. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Davayı kabul eden mahkeme, Anayasa Mahkemesinin, fiili hizmet süresini aştığı halde 30 yıl üzerinden ikramiye verilmesini 'eşitlik ilkelerine aykırı' kabul ederek iptal ettiğini hatırlattı ve “Davacı yeni bir hak talep etmemekte, Anayasa Mahkemesi kararı ile birlikte, geçmişte elde edemediği hakkını talep etmektedir” dedi.
Mahkeme ayrıca, “Anayasa Mahkemesi kararında belirtilen eşitlik ilkesinin bu kez 'Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümez' kuralı karşısında önceden emekli olanlar ile bu karardan sonra emekli olanlar arasında yeniden ihlal edilmiş olacağı, bunun da sosyal güvenlik hakkı ile hukuk devleti ilkesine aykırılık oluşturacağı açıktır” ifadesini kullandı.
Kararla birlikte, 7 Ocak 2015 tarihinden önce emekli olan ve daha fazla çalıştığı halde ikramiyesini 30 yıl üzerinden alan bütün memur emeklileri için emsal karar oluşmuş oldu.
ÖZEL HABER-HALİS KAHRAMAN
Bunlar da ilginizi çekebilir