Yeni Sosyal Belediyecilik ve Çözüm Örnekleri



Ortak kullanım alanları; Bütün mahallelerde toplam 2 adet ortak stratejik noktalara otopark yapılarak şehir trafiğine katkı ve insanlar için güvenli alanlar oluşturula bilir özel güvenlik görevlilerinin korumasında yapılacak bu garajlar 2000-3000 araçlık kapasitede her ev başına eşit şekilde himaye edile bilir. Bu projenin getirisi sokaklarda görüntü kirliği yapan araçlardan, trafik sorununa kadar sıralandırıla bilir…

Sosyal aktiviteler; Bütün belediyelerde meşhur olan Çanakkale turları dışında oranın iklimine ve kültürüne uygun o dokuyu hissettire bilecek faaliyetlerde bulunulması gerekmektedir. İstanbul Eyüp Sultan ilçesini temel alırsak buranın tarihi bir mirasa sahip sakinleri mevcuttur belediyenin insanları buluşturup, kaynaştırıp hem de sorunlarını dinleyeceği bir Piere lotti organizasyonu yapıla bilir “Başkanla Kahvaltı “ Programında hafta içi kadınları, “ 1. Fincan Kahvenin Piere lotti’de kaç yıl hatırı var “ adlı programlarlarda Erkekleri özel hissettirecek ve ilçenin kültürünü yaşatacacak organizasyonlarda bulunulabilir.

Etkinlik alanları; buna en güzel örneği Eyüp Belediyesinin Haliç etkinlik alanı adlı ramazan projesidir Feshanede senede bir gördüğümüz memleket günlerini burada ramazan ayı boyunca küçük evlerde vatandaşlarımıza kendi memleketlerini Eyüp’te yaşattı. Buna örnek olarak Vialand Avea parkıda, Santral İstanbul konser alanlarını da örnek göstere biliriz.

Mahalli meclisleri; Bu meclisler halkın içinden seçilerek o mahalleye ait sorunları belirli günlerde başkanında katılımıyla kendi içinde görüşüp, tartışılacağı bir yapıdır. Mahallenin sorunlarını, isteklerini ve şikâyetlerini bizzat başkana ilete bilecekleri bir yapı modelidir.

Sosyal kültürel bilgi şölenleri; Halk Sineması, Tiyatroları, bilgi evleri, gençlik merkezleri, kütüphaneler bu saydıklarımızı çoğu belediyelerimiz zaten uyguluyorlar fakat gençlik merkezleri ve bilgi evleri konusunda ciddi sorunlar tam istediği istikrarı yakaladığını sanmıyorum bu konuda mahallelerdeki STK ve Derneklerle ortak çalışma yapılarak onlara bir alan mevcut edip burada belediyenin gözetimi altında faaliyet göstermeleri istenile bilirdi eğitim içinde belediyenin temin edeceği eğitmenlerle daha faydalı olacağını düşünüyorum aksi şekilde gözüktüğü gibi bom boş bilgi evleri ve gençlik merkezleri bizi beklemektedir.

Çözüm merkezleri; her belediyenin zaten kendine ait bir danışma hattı mevcut fakat uygulama yanlış bütün mahallelere herkesin geçtiği bir alana bir telefon konularak şikâyet hattı oluşturula bilir telefonu açtığınızda beklemeden direk karşınıza çözüm merkezi sorumlusu çıkarak sizi dinleyip ve belli gün aralığında sorunuzu çözmeye çalışmalıdır. Kendi telefonlarınızla aradığınızda size isminizle hitap etmesi bile sorunu çözmeye niyetli olduğu gösterir.
Ulaşılabilirlik; Bir Belediye başkanı oy aldığı insanlar olsun olmasın o ilçenin bütün sakinleri tarafından ulaşıla bilir olmalıdır. Bunu da Çözüm Merkezleri kurarak, sosyal medyadan gelen mesajları kendisi takip edip cevaplayarak, halk günleri programı yaparak mahalli idareler kurup orada bulunarak sosyal ve kültürel aktivitelerle halkın içinde olarak yapmalıdır.

Yukarıda saydıklarımız sadece bir etkendir Asıl güç insanın kendisindedir. Vizyon sahibi idealleri olan ve hizmet aşkıyla yanıp tutuşan başkanlarımıza naçizane tavsiyelerimizi dile getirdik. Daha güzel ve aydınlık bir Türkiye bizleri bekliyor… haftaya görüşmek üzere kendinize iyi bakın dostlar..

Sorularınız için Sosyal Medya Hesaplarımız;

Mail : yusufsametcakir@gmail.com
Facebook : www.facebook.com/yusufsametcakir
Twitter : www.twitter.com/yusufsametcakir