Adna Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen “Adana’da Fay Hatları ve Deprem Sahadan Salona” bilgilendirme toplantısında, Prof. Dr. Süleyman Pampal, sahada fay hatları ile ilgili yaptığı çalışmaların sonuçlarını sıcağı sıcağına kamuoyu ile paylaştı, Adana’nın deprem fay hattı haritasıyla ilgili bilgi verdi.

ADANA (İGFA) - Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da deprem riskinin daima var olduğunu belirterek, deprem felaketi nedeniyle yaşanan acıların unutulmaması gerektiğini söyledi, hazırlıklı olunması için gereken çalışmaların yapılmasının önemine değindi.

Adana Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen “Adana’da Fay Hatları ve Deprem Sahadan Salona” bilgilendirme toplantısı Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirildi. Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Adana ve çevre ilçelerinde gerçekleştirdiği deprem risk analizini ve fay hatları bilgisini Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen toplantı ile kamuoyuna aktardı. Başkan Zeydan Karalar açılış konuşmasında, deprem ülkesinde yaşadığımız gerçeğini hatırlatarak, “Ülke olarak kolay unutuyoruz. Deprem ve afetler dünyamızın büyük bir sorunu. Bunlara hazırlıklı olmak ve tedbir almak işimiz olmalı. Deprem gerçeğini asla unutmamalıyız” dedi. 

14 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE İŞ BİRLİĞİ VE DAYANIŞMA

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin Stratejik Eylem Planı’nın üç temel ayağından birinin “Güvenli Adana” olduğunu ifade eden Başkan Zeydan Karalar şunları söyledi: “Depremle ilgili sürekli teyakkuzda olmamız gerekiyor. 6 Şubat Depreminin ikinci yıldönümü yaklaşırken, tüm Adana’yı mikro ölçüde inceliyoruz ve riskli alanları belirleyerek ona göre tedbir alacağız. 14 Büyükşehir Belediyesi olarak afetlerle ilgili dayanışmamız ve toplantılarımız sürüyor. Belediyelerimizin envanterleri ve arama kurtarma ekiplerinin niteliğini bilmek önemli. Olası bir afette kim kime ne ölçüde yardım edebilir diye bir araya geldik. Böylece Afet Koordinasyon Merkezi’mizi oluşturduğumuzda hangi nokta zarar görmüşse, oraya hangi ekibinin gideceğini anında söyleyebileceğiz.”

Mardinli yazar Metin Aydın Anaokulu öğrencileri ile Buluştu Mardinli yazar Metin Aydın Anaokulu öğrencileri ile Buluştu

Adana Büyükşehir Belediyesi olarak ihtiyaç halinde arama kurtarma faaliyetlerinde bulunması için deprem tırı sipariş ettiklerini de kaydeden Başkan Zeydan Karalar, mikro ölçekli zemin etütleri ve mikro bölgeleme çalışmaları gibi son derece önemli girişimleri başlattıklarını anlattı. Başkan Zeydan Karalar, deprem anında vatandaşların yoğun şekilde trafiğe çıktığını, bu durumun arama kurtarma ekiplerinin, ambulansların sorunlu noktalara ulaşmasını geciktirdiğini ifade ederek, vatandaşların toplanma alanlarına yönelmesinin önemine dikkat çekti. Başkan Zeydan Karalar, “İnşallah olmaz ama yaşandığı anda kurallara uymak ve hazırlıklı olmak çok önemli” diye konuştu.

ADANA’DA MEYDANA GELEBİLECEK DEPREMİN BÜYÜKLÜGÜ MAKSİMUM 6 BUÇUK…

Prof. Dr. Pampal, Adana ve çevresindeki fay hatlarıyla ilgili sahada yaptığı çalışmaların sonuçlarını paylaştı. Başkan Zeydan Karalar’a, deprem gerçeğiyle ilgili gösterdiği hassasiyet ve bu konuda bilime verdiği önem nedeniyle teşekkür eden Prof. Pampal, depremin ülkenin çok önemli bir problemi olduğunu ve bir an önce bilimin gösterdiği yolda ilerlenmesi gerektiğini, en azından bundan sonra daha bilinçli olunması gerektiğini kaydetti. Adana’nın Kahramanmaraş depremlerinden etkilendiğini ve o bölgede olabilecek başka depremlerden de etkilenme olasılığı bulunduğunu vurgulayan Prof. Pampal şöyle devam etti: “Adana sınırları içindeki fayları inceliyoruz. Adana’daki fay hatlarından kaynaklanabilecek depremlerin büyüklüğü maksimum 6 buçuktur. İnsanlarımız zaman zaman deprem riskini unutuyor. Toplum bu konuda bilinçli olmalı ve tedbir alınmalı. Adana’nın kuzeyinde zemin sağlam ama yerleşkenin büyük kısmında zemin alüvyon. Tüm bunlar göz önüne alınarak hareket edilmeli. Savrun fayının aktif bir fay değil.”

Deprem oluşturabilecek fay hatlarıyla ilgili riskin en aza indirilmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini hatırlatan Prof. Pampal, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı mikro bölgeleme çalışmalarının önemine dikkat çekti.

Prof. Pampal sözlerini şöyle sonlandırdı: “Büyükşehir Belediyemizle gerekli çalışmaları yapıyoruz, el birliğiyle Adana’yı depreme dayanıklı hale getireceğiz.”

Kaynak: igf