İşte Yazının Detayları
“Olunması gereken kilonun çok fazla üzerinde veya kilolu sınırına yakın olmak bir çok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Çoğu zaman haberlerde fazla kilolarından şikayet edenleri ve yardım isteyenleri görmekteyiz. Bu tür haberler bizi korkutmamalı fakat kendimizi fark edip sağlığımıza dikkat etmemiz için bize farkındalık yaratmalıdır.
Bir çoğumuzun zayıflamak uğruna denemediği yöntemler, yemediği bitki karışımları, içmediği zayıflama ilaçları kalmamıştır. Evet bazıları tartıya çıktıklarında kilolarının düştüğünü gördüğü olmuştur. Ancak maalesef, ya verdiği kiloları çok kısa sürede geri almış yada yanlış diyet uygulamalarından kaynaklanan birçok hastalığa yakalanmışlardır.
Birde her şeyi deneyip kilo veremedim diyenlerde yok değil ! ‘’ Az yemek istiyorum ama yemeye başlayınca kendimi durduramıyorum, Canım sürekli tatlı istiyor, Aynaya bakınca kilo vermeliyim diyorum ama sonra unutuyorum, ikramları geri çeviremiyorum, Psikolojik olarak diyete hazır değilim sanırım.’’ Diyenlere çözüm Davranış değişikliği olabilir…
İlk olarak Yeme isteğini ortadan kaldırma davranışıyla işe başlaya bilirsiniz;
Mutlaka belirli bir yerde oturarak yemek yenmeli ve Masada her yemekte değişik sandalyeye oturulmalı. Yemek biter bitmez masadan hemen kalkılmalı ki bu sizin ikinci bir tabağı koyma isteğinizi engelleyecektir.
Yemek yerken Televiyon izlemek gibi başka seylerle ilgilenilmemeli yemek bittiğinde psikolojik olarak az yemiş, doymamış hissine kapılabiliriz. Yemek tencereden mutfakta, servis tabağına konulup masaya getirilmeli, tencere masaya yakın bir yere konulmamalı. Dışarıda (Restoran, cafe gibi…) yemek yenileceği zaman garsondan ekmek sepetinin masadan kaldırılmasını rica edin.
Evde çikolata, dondurma, baklava gibi enerji yoğunluğu fazla dediğimiz besinleri bulundurmayın. Gözünüzün göreceği bir şekilde yiyecekleri değil kapalı dolaplarda depo edin. Alışverişe mutlaka tok karnınıza çıkın ve evde tasarladığınız listenin dışına çıkmayın. Ve en önemlisi diyette olduğunuzu aynı evi paylaştığınız insanlara söyleyin ve yanınızda yiyecek yememelerini rica edin. Canınız sıkıldığında birşeyler atıştırmak yerine başka aktivitelerle meşgul olun.
İkinci olarak Yemeyi geciktirme ve yenenlerin miktarını azaltma davranışı;
Yemeği yavaş yiyin ve lokmalar iyi çiğneyin. Her lokmadan sonra elimizdeki çatalı ve bıçağı tabağa bırakın ve ara ara birkaç dakika masadakilerle sohbet edin bu size erken doyma hissi verecektir.
Aralarda canınız yemek yemek istediğinde 10- 15 dakika bekleyin bu sırada yemek yeme hissi kaybolur eğer hala devam ediyorsa enerjisi düşük sebze- meyve (salatalık, havuç, marul, küçük boy meyve vb.) tükete bilirsiniz. Masaya yemeği küçük tabakla servis edin, koyduğunuz yemek yağlı ise yemeğin yağlı kısmını tabakta bırakın. Yemek sırasında ve yemekten sonra bol su için.
Son olarak ta Yediklerini harcama ve öğün geçiştirmede uzlaşma;
Enerjisi yüksek, kilo kontrolünüz için sakıncalı olan bir yiyeceği çok yemek istiyorsanız yiyin , fakat o yiyecekle aldığınız kaloriyi yürüme veya başka bir aktiviteyle harcayın.
Ara sıra özel bir gün nedeni ile diyet dışındaki yiyeceklerden yemek durumunda kalabilirsiniz. Endişelenme, diyeti bozdum herşey bitti psikolojisine girmek gereksizdir bir sonraki öğün sırasında sadece sebze salatası yiyerek diyetinizi sürdüre bilirsiniz. Eğer bu davranış değişikliklerini hayatınıza geçire bilirseniz kilonuzu korumanın yanı sıra fazla klolarınızdan da kurtula bilirsiniz.
Başa çıkamadığınız ve sizin sağlığınız için risk oluşturacak kilolarınızdan kurtulmak için bir uzman yardımı almanızı tavsiye ederim.”
İntern Diyetisyen Merve YILMAZ