Gülseli Kenarlı - İdris Tiftikçi / İstanbul, 18 Haziran () - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, hergün yerinden edilenlerin 2010 yılında günde ortalama 11 bin kişi düzeyindeyken, 2014 yılında bu sayısının 42 bin 500 kişiye fırladığına dikkat çekti.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) 2014 Küresel Eğilimler Raporu yayımlandı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında raporu tanıttı.
Rapora göre, 2014'te savaşlar ve çatışmalar nedeniyle yerlerinden edilenlerin sayısı rekor seviyede arttı ve 13.9 milyon kişi zorla yerlerinden edildi.
Son dört yılda evlerini terk ederek başka yerlerde sığınma aramak zorunda kalanların sayısının dört kat arttığı ifade edilen raporda, geçen yıl her gün ortalama 42 bin 500 kişinin yerlerinden edildiğine dikkati çekildi.
Dünya genelinde yerlerinden edilen 59.5 milyon kişinin 19.5 milyonunu mülteciler, 38.2 milyonunu ülke içinde yerlerinden edilenler, 1.8 milyonunu ise sığınmacılar oluşturuyor. Rapora göre, dünyadaki mültecilerin yüzde 86'sına gelişmekte olan ülkeler ev sahipliği yapıyor.
Mülteci nüfusunun yarısından fazlası çocuk
Rapora göre, Suriye nüfusunun yüzde 40'ı yani 7.6 milyon kişi halen yerlerinden edilmiş durumda ve 3.88 milyon Suriyeli ise mülteci konumunda. Irak'ta ise geçen yıl 3.6 milyon kişi yerlerinden edildi.
Sahra altı Afrika'da ise geçen yıl ülkelerinde yerlerinden edilenlerin sayısı yüzde 17 artış göstererek 11.4 milyona ulaştı, 3.7 milyon kişi ise mülteci konumuna düştü. Etiyopya, Afrika'nın en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülkesi oldu. Asya'da ise geçen yıl yerlerinden edilenlerin sayısı yüzde 31 artarak 9 milyona ulaştı.
"Türkiye en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapıyor"
'nın sorularını yanıtlayan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, raporu hakkında bilgi verdi. Guterres, Türkiye'de bu raporu açıklıyor olmaktan mutlu olduğunu ifade ederek, "Çünkü Türkiye, bugün dünyada en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülke. Cömert bir şekilde sürecin başından beri bu duruşunu sergiliyor" dedi ve ekledi:
"Türkiye'nin mülteciler uyguladığı politika bugün dünyaya örnek olması gereken bir politikadır. Raporda da gördüğümüz maalesef bu sayıların dramatik olarak artmasıdır. Yerinden edilen insanların sayıları git gide artmaktadır. 2013 yılında bu raporu açıklarken, 50 milyon kişiye ulaşmıştık ve dünya savaşından sonra en yüksek noktaya ulaştığımızı düşünüyorduk. Maalesef 2014 yılında 59 milyon kişinin mülteci ve sığınmacı olarak yerinden edilmek zorunda olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz yıla nazaran bu yüzde 16 artış, bundan 10 yıl öncesine göre yüzde 60 yükselişe denk gelmektedir. Bu artan sayılar her biri bir insan ve endişe verici noktada, 4 yılda 4 katına çıkmış olan bir insan sayısından bahsediyoruz. 2010 yılında günde 11 bin kişinin yerinden edildiği zamanlardaydık. Halbuki bugün dünya çapında çatışmalardan dolayı her gün 42 bin 500 kişi yerinden ayrılmak zorunda kalıyor. Bu resim bize dünyanın bir savaş ortamında olduğunu gösteriyor."
"Bütün dünyanın harekete geçmesi"
Antonio Guterres, şu anda Irak ve Suriye'den 15 milyon kişinin ülkelerinden ayrılmış ve çok kötü durumda olduklarına dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:
"Bu çok önemli bir girişimi, politik çözümü gerektiriyor. Bir çok ülkenin BM Güvenlik Konseyinden beklentisi var ama her ülkenin Güvenlik Konseyi'nde bir etkisi var. Özellikle çatışmalarda taraf olan gruplara, ülkelere etkisi olabilecek tüm ülkelerin bu konuda daha fazla çaba sarf etmesi gereken bir durumdayız. Türkiye cömertçe kapılarını açtı ve 2 milyondan fazla kişi yardım sağlıyor. Çok az bir yardımla bunları gerçekleştiriyor. Biz Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği olarak çağrımızı tüm dünyaya, Avrupa Birliği'ne, Körfez ülkelerine, Latin Amerika'ya yani dünyanın bir ucundan diğerine dayanışma çağrımızı yineliyoruz. Bu bir gerçek ki daha fazla yardım gerekiyor kesinlikle. Sınırların açık olması gerekiyor, fazla sınırlamalarla, kısıtlamalarla karşılaşıyoruz, bunlar üzücü gelişmeler. Farklı şekillerde dayanışma örnekleri sergilenebilir. Özellikle sadece sınır ülkelerinden beklenmemesi gereken bir dayanışmadan bahsediyorum. Yeniden yerleştirme programları olabilir, daha rahata politikalara gerçekleştirilebilir, vize politikaları, aile birleştirme politikaları olabilir... Sadece sınır ülkelerinden değil daha fazla Suriyelinin korumaya ulaşması için bütün dünyanın harekete geçmesinin altını çiziyoruz."
"Güvenlik Konseyi'nden farklı tarzda yanıt bekleniyor"
Guterres, eski çatışmaların bitmediği ve gün geçtikçe dünyada yeni çatışmaların arttığını dile getirerek, "Mesela Afganistan, Somali Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi yerlerdeki çatışmalar hala devam ediyor. Bunun üzerine yeni çatışmalar ekleniyor" dedi ve şöyle devam etti:
"Uluslararası camiadaki tüm ülkelerin önlemesi gerekiyor bu durumları. Çatışmalara el birliği ile dur demek gerekiyor. Herkes Güvenlik Konseyi'nden farklı tarzda yanıtlar bekliyor. Bizim çağrımız tüm çatışmalarda etkisi olabilecek her tarafın, ülkenin farklılıklarını bir yana bırakarak ortak çözüm için el birliği ile çalışmak. Bu aslında küresel güvenlik problemrine de yol açar oldu. İmkanı olan herkesin zaman kaybetmeden bu devam eden ve yeni oluşan çatışmalara dur demek için bir araya gelmeye çağırıyoruz."
(Fotoğraflı)