En düşük memur aylığının 22 bin liraya çıkarılması ve ek vergileri içeren ‘Torba Yasa’ teklifinin görüşmeleri bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda başlıyor. ‘Torba Kanun’da yer almayan emekliler ise hâlâ umudunu koruyor. TÜM EMEK DER Genel Başkanı Satılmış Çalışkan “Emekliler olarak beklentimiz, asgari ücrete yapılan yüzde 34’lük zamma ilk altı aylık TÜFE oranı eklenerek yüzde 54 zam verilmesidir” dedi.

Gözler 'Merkez'in kararında Gözler 'Merkez'in kararında

Tüm Emekliler Derneği (TÜM EMEK DER) Genel Başkanı Satılmış Çalışkan,  tüm emekliler olarak beklentilerinin, yüzde 54 zam olduğunu söyledi. 

Açıklamalarda bulunan Çalışkan “Biz Tüm Emekliler olarak senelerdir TÜFE ‘nin maaşlarımıza yapmış olduğu erimeyi giderecek bir artış bekliyoruz. Seçimler öncesi kamuoyuna yetkililerin söylemleri ile Emeklilerin gözü kulağı  hükümetten gelecek zam haberindedir.

Biz Emekliler olarak,tüm emek der çalışkan onurumuzla kimseye muhtaç olmadan bir emekli ailesinin geçine bileceği bir maaş istemekteyiz. Hizmet ve prime dayalı hakkaniyetli bir maaş artışı bekliyoruz” dedi.

Bu yılın birinci 6 aylık döneminde enflasyonun yüzde 19,77 olarak gerçekleştiğini ve bu rakamın açıklanmasının ardından en düşük memur maaşının 22 bin 17 liraya yükseltilmesini de içeren kanun teklifinin TBMM Başkanlığına sunulduğunu hatırlatan TÜM EMEK DER Başkanı Çalışkan, bu teklifte, emeklilere refah payı verilmesine ilişkin maddenin yer almadığını belirterek, enflasyon karşısında emekli aylıklarının düşük kaldığını söyledi.

BEKLENTİMİZ YÜZDE 54 ZAM

Çalışkan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının emeklileri umutlandırdığını ifade ederek “Emekliler olarak beklentimiz, asgari ücrete yapılan yüzde 34’lük zamma ilk altı aylık TÜFE oranı eklenerek yüzde 54 zam verilmesidir. Seyyanen yapılacak bu zammın, asgari ücret ve açlık sınırının altında kalan emekli maaşları gözetilerek yapılmasını talep ediyoruz. Bütün emeklileri sevindirecek adaletli bir zammın yapılmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

Mevcut ekonomik şartlar karşısında dul ve yetim aylıklarının da yetersiz kaldığını dile getiren Çalışkan “Emekli maaşlarının yüzde 50 ila 75’i dullara, yüzde 25’i ise yetimlere ödenmektedir. Eşlerinin veya anne ve babalarının emekli maaşlarından aldıkları aylıklarla geçimlerini sağlamaya çalışanlar da onurlu bir yaşamı hak etmektedir” ifadelerini kullandı.

ERGÜN: Emekli Zaten Sokakta,
Asıl TÜİK Sokağa Çıkmalı…

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, TÜİK tarafından açıklanan Haziran ayı rakamlarının gerçeğin çok uzağında olduğuna vurgu yaparak;

kazım ergun

“Bizlere neden sokağa çıkıp tepkinizi göstermiyorsunuz, diye soruyorlar. Emekli her gün sokakta, çarşıda, pazarda hayatın gerçeğini yaşıyor. Artık biraz da TÜİK’in sokağa çıkması lazım. Çarşı pazar enflasyonunu, kira artışlarını görmesi lazım. Gerçeklerle yüzleşmesi lazım” dedi.

ZAMDAN ÖNCE VERGİ AÇIKLAMAK ŞIK OLMADI…

Emekli aylıklarına yapılacak zamların ve refah payı iyileştirmelerinin açıklanmasından önce, vergilere yapılan zamların açıklanmasının da şık olmadığını ifade eden Ergün, şunları söyledi:
” Daha zamlar emeklinin eline geçmeden ve hatta açıklanmadan, nasıl geri alınacağı açıklandı. Milyonlarca emekli tam bir kafa karışıklığı içerisinde ne kadar zam alacağını anlamaya çalışırken, vergi artışlarının oranları hemen belirlendi.

EMEKLİ REFAH PAYINI BEKLİYOR…

Hükümetimize sesleniyoruz. Emeklilerimiz en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çekilmesini ve yüksek prim ödeyenlere; nimet-külfet dengesi gereği refah payı artışları verilmesini ve bu rakamların da derhal açıklanmasını bekliyoruz.
Emeklilerimize sokağa dökülme çağrısı yapanlara da seslenmek istiyorum. Emekli zaten her gün sokakta en ucuz temel tüketim maddelerini alabileceği marketleri ve pazarları geziyor. Asıl sokağa çıkması gereken TÜİK yetkilileridir. Biz değil onlar sokaklara dökülmeli ve yaşadığımız hayatın gerçeğini görmelidirler. TÜİK rakamları Türkiye’nin gerçeklerinden tamamen uzaklaşmıştır.”