Bazı çocuklar yaşıtları olan diğer çocuklardan akademik, sosyal, dil ve öz bakım becerileri yönünden gerilik gösteriler. Gelişim alanlarında bazı sınırlılıkların yanında bazı uyumsal davranışlarında yani yaşamda kullanılan davranışlarda yetersizlik yaşarlar. Mesela; yaşından beklenen davranış olarak parayla ilgili etkinlikte zorlanır, okuma yazmada geridir, dün, bugün, yarın ı ayırt edemez, şiir, şarkı ezberlemekte zorlanır.

Okuduğunu anlatamaz, yarım kalmış bir hikâyeyi hayal gücünü kullanarak tamamlayamaz… Zihinse yetersizliği olan çocuklar diğer çocuklar gibi özel ortam ve özel durumlarda nasıl davranılması gerektiğini bilmeyebilir. Bu sınırlılıklar orta, hafif ve ağır düzeyde olabilir. Ağır zihinsel yetersizliği olanlar tüm alanlarda desteğe ihtiyaç duyarken, hafif düzeyde olanlar bazı alanlarda yardıma gereksinim duyarlar.

Bilim adamları, Zihinse Yetersizliği çok eskiden; idiot, embesil ve moron şeklinde, şimdi ise, eğitilebilir, öğretilebilir ve klinik bakıma ihtiyacı olanlar şeklinde adlandırmışlar.

Zihinsel yetersizlik, doğum öncesi nedenler, Metebolik nedenler, Çevresel etmenler ve doğum sonrası nedenler olarak sıralanabilir.
Doğum öncesi nedenlerden,annenin geçirdiği hastalıklar(kızamıkçık,frengi..),alkol ve sigara kullanımı,geçirilen kazalar,travmalar sayılabilir.

Metebolik nedenlerden, Fenilketonöri(kalıtsal metebolik bir hastalık),Beynin gelişiminden kaynaklanan sorunlar
Çevresel etmenler, Anneni hamilelik süresince içki içmesi, doğum esnasında bebeğin oksijensiz kalması vb
Doğum sonrası nedenler, çocuğun menenjit, kazalar, yetersiz beslenme, fiziksel istismar(dayak) sayılabilir.

Zihinsel yetersizliği önleyebilmek için ise yapılabilecekler; Birinci olarak mesela; kızamık, menenjit gibi aşıların zamanında yapılması, hamileyken ilaç kullanmamak, zamanında yapılan kontroller, dengeli ve sağlıklı beslenme, doğumu sağlık kuruluşlarında yapma, alkol, sigara kullanmama…

Sayılabilir.
İkinci olarakta, özel eğitim programlarından yararlanmak. Bu tür bireylere mesleki eğitim verme ve iş becerilerinin öğretimiyle bu bireylerin yetersizlikleri azaltılmaya çalışılabilir.

Zihinsel yetersizliği olan çocuklar, okulda, ailede, arkadaş çevresinde önemli kaygılar yaşarlar. Geçmişte yapamadığı bir şey için tekrar çaba harcamaz, motivasyonu azalmıştır. Hata yapmaktan korkarlar. Hoşgörü ve sabırla aileler ve eğitimciler bu çocuklarımıza kendine güven duymalarını sağlayabilirler.
Sevgi ve muhabbetlerimle Yüce Yaratana emanet olalım,
AYŞE BAY